Duitsland bestaat uit drie grote geografische landschappen :  in het noorden bestaat het landschap uit een vlak laagland. Geleidelijk aan  verandert het landschap vanuit het noorden via een middelgebergte in het midden van Duitsland naar het hooggebergte van de Alpen, gelegen in het zuiden van Duitsland.

Noordelijk deel Duitsland

'Noord Duitsland bestaat over het algemeen uit laaglandschap (0-200 meter), welke is gevormd in de ijstijd en is over het algemeen vlak, maar hier en daar zijn er kleine heuveltjes. De noordelijkste bodemverheffing, ten zuiden van de Oostzee, wordt de Baltische landrug genoemd en is rijk aan meren en bossen. De tweede bodemverheffing ligt zuidelijker vanaf de Beneden-Elbe tot het Katzengebergte. Parallel met deze gebieden loopt ten noorden ervan een zacht golvend gebied en in het zuiden ligt een brede strook onvruchtbare zandgrond, soms bedekt met heide. Nog zuidelijker dringt de Noord Duitse Laagvlakte met diepe bochten het middelgebergte binnen, o.a. de Middenrijnse laagvlakte en de Saksische laagvlakte.' 1

Middelste deel Duitsland

'Het Duitse middelgebergte (200-1500 meter) vormt een natuurlijke scheiding tussen het noorden en het zuiden. In het westen begint het bergland met een aantal bergketens, waaronder de Eifel en de Taunus. Verder naar het noorden ligt de Harz.
In het hele middelgebergtegebied hebben rivieren diepe dalen uitgesneden in de bergketens. Voorbeelden zijn de Rijn, de Main, de Moezel en de Neckar. De meeste dorpen en steden zijn in deze rivierdalen gebouwd en de hellingen zijn zeer geschikt voor o.a. wijnbouw.' 1

Zuidelijkste deel Duitsland

'In het zuiden van Duitsland ligt een gedeelte van het gebergte De Alpen. Dit is een jonger gebergte dan de middelgebergten in Duitsland. Hierdoor zijn de toppen van de Alpen spitser dan die van b.v. het Zwarte Woud of het Erz-gebergte.
Ten zuiden van de Donau gaat het middelgebergte langzaam over in de Alpen. Het land stijgt daar geleidelijk en gaat over in het morenegebied van de Voor-Alpen, met een gemiddelde hoogte van 500 meter en een bosrijke omgeving met zowel heuvels als veel meren. In het uiterste zuiden ligt het vrij kleine Duitse aandeel in de Alpen dat tevens de grens vormt met Oostenrijk, de zogenaamde Kalkalpen.
Het hoogste gebergte, het Wettersteingebergte, heeft als hoogste punt van Duitsland de Zugspitze (2962 meter)' 1.

 

Nederland bestaat uit maar een landschapssoort, namelijk laagland. Dat is niet zo vreemd, want de naam Nederland betekent laagland. In Limburg is het landschap wat heuvelachtiger. De hoogste heuvel van Nederland is de Vaalserberg (322 meter hoog). Verder is er een licht heuvelachtig gebied De Veluwe, voornamelijk gelegen in Gelderland.

In Nederland zijn verschillende rivieren, waaronder de Rijn. Deze begint in de Alpen, stroomt door Duitsland en mondt uit in de Noordzee nabij Rotterdam. Andere rivieren in Nederland zijn de Maas,  de Waal en de IJssel. Verder ligt in het midden van Nederland het IJsselmeer, het grootste zoetwatermeer van West Europa. In het noorden ligt de Waddenzee en ten westen van Nederland ligt de Noordzee.

Nederland is dus qua natuur anders dan Duitsland. In Duitsland zijn bergen en zijn meer hoogteverschillen. Nederland is veel vlakker, met uitzondering van Zuid Limburg.

 

1 https://www.landenweb.nl/duitsland/. URL bezocht op 8 juni 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht verschillende bergen in Duitsland

 

 

 

 

 

 

De Zugspitze