Economie Duitsland

'Na de tweede wereldoorlog heeft Duitsland zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste industrielanden ter wereld.  Duitsland heeft een sociale markteconomie waarin de staat voornamelijk leiding geeft. Het Bruto Nationaal Product BNP is de waarde die aan producten of diensten worden toegevoegd door een bepaald land en in een bepaalde periode en samen met de Verenigde staten en Japan hoort het BNP van Duitsland tot de hoogste ter wereld.  Het BNP van Duitsland steeg van 163,5 miljard Euro in 1960 tot 3227 miljard euro in 2013.

Bijna de helft van het BNP was afkomstig uit de industrie en de mijnbouw. De economische hervorming verlopen echter moeizaam. Duitsland heeft o.a. een dure verzorgingsstaat, hoge loonkosten, en grote uitgaven in het achtergebleven oosten. Ondanks dat groeit de economie van Duitsland toch licht en is de werkloosheid laag en ligt ver onder het Europees gemiddelde. In het Oosten is de werkloosheid wel tweemaal zo hoog als in het Westen.

Cijfers uit 2013 :

BNP : 3227 miljard Euro

Werkloosheid : 5,5%

Aandeel economie Industrie en mijnbouw : 40,1%

Aandeeleconomie Landbouw en visserij : 0,8%

Aandeel economie Dienstensector : 69,1%

De industrie en mijnbouw in Duitsland bestaat uit o.a de automobielindustrie (Daimler, Volkswagen, BMW, Opel, Ford)  en de elektrotechnische industrie (Siemens, Bosch, ABB, Miele, Grundig). Deze industrieën zijn vooral gevestigd in het westen van Duitsland.

De landbouw is vooral gesitueerd in het noorden van Duitsland op de laagvlakten (Graanbouw), in Beieren (Aardappelen, suikerbieten) en in het zuiden van Duitsland vooral groenten en fruit.  De visserij is de laatste jaren sterk gemoderniseerd maar door de vangstbeperkingen is het voortbestaan bedreigd.' 1

Economie Nederland

'Nederland heeft een vrije markt economie waarin de overheid kan ingrijpen door middel van wetgeving. Na de tweede wereldoorlog is de Nederlandse economie sterk veranderd van overwegend agrarisch tot industrie. De Nederlandse economie is stabiel en wordt in stand gehouden door intensief overleg tussen de overheid en het bedrijfsleven, het zogenaamde poldermodel. Nederland hoort tot de grootste industrieën ter wereld. Nederland is vooral een land wat veel export pleegt.

Cijfers uit 2013:

Werkloosheid : 6,8%

Aandeel economie Industrie : 25,4%

Aandeel economie Landbouw en visserij : 2,6%

Aandeel economie Dienstensector : 72,1%

Grote aardgasvelden zijn voor de Nederlandse economie van groot belang vanwege de export. Bovendien is Rotterdam jarenlang de grootste haven ter wereld geweest en is Schiphol een grote aanjager voor de economie. Grote multinationals in Nederland zijn o.a. Philips, Shell en Unilever.' 2

'Verder is Nederland de op één na grootste handelspartner van Duitsland' 3

 

1 https://www.landenweb.nl/duitsland/economie/. URL bezocht op 17 juni 2018

2 https://www.landenweb.nl/nederland/economie/. URL bezocht op 17 juni 2018

3 (2018) Nederland op een na grootste handelspartner van Duitsland. Nu.nl. 21 februari